Bankier van het Verzet Nederlandse inzending Oscars

donderdag, 6 september 2018

De film ‘Bankier van het Verzet' is dit jaar de Nederlandse inzending in de categorie beste buitenlandse film voor de Oscars. Dat heeft Filmmuseum Eye vandaag bekendgemaakt in een persbericht. De prestigieuze Amerikaanse filmprijzen worden volgend jaar in februari voor de 91ste keer uitgereikt.

De film van regisseur Joram Lürsen werd door een speciale selectiecommissie gekozen uit negen aanmeldingen. The Academy, de organisatie achter de Oscars, publiceert een shortlist in december in de categorie Beste Buitenlandse Film. In januari volgen de nominaties.

Eerder deze week werd de film genomineerd voor maar liefst twaalf Gouden Kalveren. Die Nederlandse filmprijzen worden op vrijdag 5 oktober uitgereikt. De film werd in de bioscopen door bijna 400.000 mensen bekeken.

Synopsis
Als bankier Walraven van Hall (Barry Atsma) in de Tweede Wereldoorlog wordt gevraagd of hij zijn financiële contacten voor het verzet wil inzetten, aarzelt hij niet lang. Samen met zijn broer, Gijs van Hall (Jacob Derwig), bedenkt hij een riskante constructie om grote leningen af te sluiten waarmee het verzet gefinancierd kan worden. Als ook dat niet genoeg is bedenken de broers de grootste bankfraude uit de Nederlandse geschiedenis: tientallen miljoenen guldens worden onder het oog van de bezetters de Nederlandse Bank uit gesluisd. Maar hoe grootschaliger de operatie wordt, hoe meer mensen er vanaf weten. Iedere dag neemt de kans toe dat iemand dat ene foutje maakt dat een einde kan maken aan de daden en het leven van het bankier van het verzet. Bankier van het Verzet is het waargebeurde, onbekende verhaal van Nederlands grootste verzetsheld.