Coen Balkestein wint Filmproducenten Nederland Award 2018

maandag, 1 oktober 2018

Coen Balkestein heeft de Filmproducenten Nederland Award 2018 gewonnen. Uit handen van juryleden Ineke Kanters (The Film Kitchen) en Trent (OAK Motion Pictures) ontving de student van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht vanmiddag tijdens het Nederlands Film Festival de Filmproducenten Nederland Award voor de door hem geproduceerde afstudeerfilms Relentless, Elayne & Mr. Grin, Speedy the Turtle en Mystery Delivery en zijn visie op zijn toekomst als producent. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt door Filmproducenten Nederland en bestaat uit een bedrag van €5.000,-. Naast de winnaar zijn Thomas Mataheru en Jolijn van Rinsum van Blanc Film (Sisters) en Thijme Grol (Swimming to the Moon) genomineerd.

Uit het juryrapport: “Met een indrukwekkende en visueel aangeklede aanvraag voor de FPN-award kwam Coen Balkestein al sterk binnen. In de aanmelding gaf hij aan dat één van zijn doelen was om projecten te doen die ná zijn studie voortgang konden vinden. Om dat te bereiken heeft hij tijdens zijn opleiding al met diverse regisseurs samengewerkt om te bepalen met wie hij verder wil. Dat getuigt van sterk ondernemerstalent; Coen is een commercieel ingestelde producent met zijn blik op de toekomst. Hij is gedreven en geïnteresseerd, heeft een open blik, en kan goed luisteren. Hij kent zijn eigen tekortkomingen en wil graag leren. Zijn aanvraag voor de award was concreet en helder; hij wil graag de animatieserie Mystery Delivery verder ontwikkelen zodat hij met een mooi portfolio de Amerikaanse markt op kan”.

Filmproducenten Nederland wil door het uitreiken van de Filmproducenten Nederland Award jong productietalent stimuleren om inhoud te geven aan het vak van producent. De producent als ondernemer, motor en maker staat hierbij centraal. Genomineerden moeten duidelijk aantonen dat het vak meer inhoudt dan het regelen van zaken en het financieren van de film. De jury vraagt hierbij door naar de ambities voor de toekomst. Centraal staat op welke manier de student het te winnen bedrag wil inzetten en hoe dit bijdraagt aan de ontwikkeling van het creatieve ondernemerschap. Persoonlijke en inhoudelijke kennis, sturing en betrokkenheid waren hierbij onontbeerlijk.

Het is het tiende jaar dat de Filmproducenten Nederland Award is uitgereikt.
Eerdere winnaars waren Maxime Rozestraten, Charlotte Spronk, Tessa Beijer & Julia Rombout, Juul op den Kamp & Chris Stenger, Layla Meijman, Niek Teunissen, Wim Boven & Casper Eskes, Guusje van Deuren, Floor Houwink ten Cate & Jemima van der Tholen en Constant van Panhuys & Derk-Jan Warrink.