‘’Deze prikkelende biografie gaat over een vergeten Nederlands icoon waar menigeen nog nooit van had gehoord. Alleen al het feit dat Jetta Goudal de enige Nederlandse actrice is met een ster op de Hollywood Walk of Fame maakt dit boek uniek. En ook al geeft de schrijver in zijn voorwoord op humoristische wijze aan dat niet alles waargebeurd is; hij heeft zich duidelijk vol overgave gestort op de research en dat maakt de verhalen in dit boek over het algemeen bijzonder geloofwaardig. De tijdsgeest is beeldend en gedetailleerd weergegeven. Hollywood's zogenaamde Golden Age komt tot leven in enerverende anekdotes. (…) Het boek is soms grappig, vaak dramatisch, maar steevast met betrokkenheid geschreven. Jetta's tragische laatste jaren en de verschrikkingen van de oorlog worden niet vermeden maar respectvol uiteengezet. En Goudals eigengereidheid, kracht, doorzettingsvermogen en tragiek zijn een mooie spiegel voor de huidige filmindustrie (en de wereld in het algemeen), waarin vrouwen nog steeds moeten vechten voor hun gelijkheid.’’
De uitreiking
De prijs werd uitgereikt door de juryvoorzitter Paul Ruven (namens DPN – Documentaire Producenten Nederland). De jury bestond verder uit Ashar Medina (namens Netwerk Scenarioschrijvers), Sander Houwen (namens DDG – Dutch Directors Guild), Nina Badoux (namens NSC – Netherlands Society of Cinematographers) en Digna Sinke (namens FPN – Filmproducenten Nederland).
Tijdens de prijsuitreiking verzorgde Nouchka van Brakel, de winnares van vorig jaar, een lezing met de titel ‘Dreigen opwindende seksscenes in films uit te sterven?’ De KNF heeft een moment gepakt om Pieter van Lierop te eren met een selectie van 25 van zijn beste stukken. En Suzanne Rethans gaf een voordracht over haar nieuwste boek: ‘Begeerd en verguisd. Het leven van Sylvia Kristel.’
De uitreiking vond plaats tijdens een door het Louis Hartlooper Complex aangeboden feestelijke bijeenkomst, gepresenteerd door Lex Veerkamp, voor leden van de Dutch Directors Guild (DDG), Filmproducenten Nederland (FPN), Documentaire Producenten Nederland (DPN), Netherlands Society of Cinematographers (NSC), Netwerk Scenarioschrijvers, het Louis Hartlooper Genootschap, de KNF, het NFF en de Louis Hartlooper Stichting en natuurlijk ook voor belangstellenden.
Erik Brouwer
Erik Brouwer (1972) is freelance schrijver en journalist. Hij schreef onder andere het prijswinnende boek Spartacus - De familiegeschiedenis van twee joodse olympiërs. Het boek Schaduwboksen - Nelson Mandela en de nobele kunst van de zelfverdediging werd genomineerd voor de Nico Scheepmaker Vakprijs 2013. Zijn verhaal Ernest Hemingway is een renner won in 2007 de Hard gras Prijs voor beste sportjournalistieke productie. Brouwers journalistieke artikelen over maffia, rechtszaken en sport verschijnen in onder meer Hard Gras, NRC, De Volkskrant, Revu en De Muur.
Shortlist genomineerde publicaties
De vijf genomineerde publicaties voor de Louis Hartlooper Prijs voor de Beste Filmpublicatie 2019 zijn (in alfabetische volgorde):
Diva - Erik Brouwer, Uitgeverij Bern, 2018
Een jaar in het donker - Gerhard Hormann, Just Publishers, 2019
Film Fun - Thys Ockersen, Thys Ockersen Films/Film Fun, 2019
Haarlem Filmstad - Samenstelling Harry Hosman, Lecturis, 2019
Prikkelend in hoge mate – Een geschiedenis van de bioscopen in Zutphen - Hans Heesen, Uitgeverij Siemes, 2018
Over de Louis Hartlooper Prijs voor de Beste Filmpublicatie
De prijs wordt voor de vijftiende keer uitgereikt aan een persoon die het afgelopen jaar met een of meerdere publicaties een stimulerende bijdrage heeft geleverd aan het denken over cinema en aan de verdieping van de Nederlandse filmcultuur. De Louis Hartlooper Prijs voor de Beste Filmpublicatie wordt jaarlijks uitgereikt onder auspiciën van de Louis Hartlooper Stichting. Met de prijs hopen de initiatiefnemers het schrijven over film in Nederland onder de aandacht te brengen en waardering uit te spreken voor idealisme, moed, inzet en bevlogenheid. Een nationale filmcultuur is ondenkbaar zonder goede filmpublicaties. Zonder referenties, reflecties, onderzoek, inventarisaties en andere geschreven inzichten is er zelfs geen begin van filmcultuur.
Selectieprocedure
Elke deelnemende filmvakvereniging (te weten DDG, FPN, NSC, DPN en Netwerk Scenarioschrijvers) heeft uit eigen gelederen een representant gekozen die zitting neemt in de jury, die bestaat uit vijf leden. Zoals gewoonlijk is het Genootschap in juni gekomen tot een shortlist van genomineerde publicaties. De tweede week van september kwam de jury bijeen om de winnende publicatie te selecteren. Tijdens de uitreiking van de prijs was de jury aanwezig om de jurykeuze toe te lichten.
Prijs
Naast een eervolle plek, middels een fotografische afbeelding in de eregalerij van het LHC, bestaat de prijs uit een bedrag van 1.000 euro, een penning met oorkonde en daarnaast een Zwarte Spiegel. Bovendien krijgt de winnaar de uitnodiging om het jaar daarop tijdens de uitreiking een korte voordracht te houden over het belang van goede filmjournalistiek (doelstelling van de prijs indachtig). Dit jaar heeft Nouchka van Brakel, winnaar van 2018, de lezing gehouden.
Eerdere winnaars
De prijs is eerder toegekend aan: