FPN directeur benoemd tot zakelijk directeur van het Rotterdamse filmfestival

woensdag, 11 juli 2018

Persbericht: De Filmkrant

Iets minder dan drie maanden geleden werd bekendgemaakt dat Janneke Staarink stopt als zakelijk directeur van het International Film Festival Rotterdam. Vandaag is de opvolger bekend: Marjan van der Haar. Met de voormalig zakelijk directeur van Film Producers Netherlands haalt het festival een zwaargewicht binnen met een diep geworteld IFFR-verleden.

Ze is zeker niet de eerste filmfestivaldirecteur die ooit als vrijwilliger begon maar uitzonderlijk blijft het. Marian van der Haar maakte op die manier de laatste festivaleditie onder Huub Bals in 1988 mee. Achteraf gezien kun je zeggen dat die ervaring medebepalend is geweest voor haar verdere carrièreverloop. Na haar studie theaterwetenschappen, film en televisie en cultureel management in Utrecht kwam ze in 1991 in dienst bij het IFFR. Op de programma-afdeling was ze verantwoordelijk voor de selectie van films en beheerde ze het programmabudget en de logistieke planning.

Vier jaar later sloeg Van der Haar haar vleugels uit om te gaan werken in filmsales. Eerst als sales executive bij Fortissimo Film Sales (1995-1999) en daarna als algemeen directeur bij dat bedrijf (2000-2010). In die was ze regelmatig te gast op de CineMart van IFFR.

In 2010 maakte Van der Haar de overstap naar Film Producers Netherlands, de belangenvereniging die een groot deel van de Nederlandse filmproducenten representeert. Tot 2018 was ze er actief als zakelijk directeur. In die hoedanigheid was zij ook onderdeel van het bestuur van het Rechtenoverleg voor Distributie van Audiovisuele Producties (RODAP).

Pieter Broertjes, voorzitter van de raad van toezicht die Van der Haar heeft benoemd, zegt in het persbericht: “Marjan brengt veel met zich mee. Haar ruime ervaring in de filmindustrie en haar uitgebreide netwerk zullen van grote waarde zijn voor IFFR. Maar haar open persoonlijkheid is even belangrijk. We hebben er vertrouwen in dat ze goed zal passen in het IFFR-team en als één helft van het directionele duo.”

Van der Haar begint officieel op 1 oktober in haar nieuwe functie. Zij zal dan verantwoordelijk zijn voor de bedrijfsvoering en interne organisatie, het financiële beleid, communicatie en de subsidie-, fondsen- en sponsorwerving.

De 2019-editie van IFFR vindt plaats van 23 januari tot 3 februari.