Lumière Groep reorganiseert en schrapt tien banen

vrijdag, 3 juni 2016

Onzekerheden over de exploitatiemodellen na de bioscoopexploitatie (dvd en digitaal) zorgt ervoor dat Lumière zijn filmdistributie-afdelingen in Nederland en België hervormt tot een kleinere entiteit. De nieuwe koers kost tien werkplekken. Het bedrijf heeft vandaag afscheid genomen van verschillende collega´s. Als reden voor de reorganisatie wordt piraterij als grootste boosdoener aangewezen.

In een persbericht onderschrijft Lumière Groep dat de dvd-markt is veranderd. “Dit wordt veroorzaakt door onder andere veranderende kijkgewoonten door de opkomst van vod en svod. Maar meer en meer stellen wij vast dat de afbouw van de fysieke markt niet langer gecompenseerd wordt door de toename van de digitale markt. De explosie van het illegale downloaden waar we sedert begin 2015 mee worden geconfronteerd, door onder andere Popcorn Time, zetten de verdienmodellen voor dvd en vod zeer zwaar onder druk. De grootschaligheid waarmee dit vandaag gebeurt en het ‘de facto’ gedoogbeleid dat daaromtrent door de overheden, zowel nationaal als Europees wordt gevoerd, zorgen ervoor dat wij een ongelijke strijd voeren.”

“Hoewel het legale filmaanbod groter en meer divers is dan ooit (bioscoop, retail, vod, svod, pay tv) blijft piraterij 30 à 50 procent van de omzet inpikken. De overheid moet, zowel op nationaal als op Europees vlak, dringend handelen om het illegale aanbod te stoppen. Het Duitse systeem, waarbij consumenten wèl aansprakelijk kunnen worden gesteld voor online diefstal, toont aan dat het zeker geen onmogelijke zaak is om hier iets aan te doen.”

Bron: Entertainment Business