Meer dan €1,3 miljoen Europese steun voor 5 Nederlandse coproducties

woensdag, 20 december 2017

Twee majoritaire en drie minoritaire Nederlandse bioscoopfilms ontvangen een bijdrage in de productiekosten van Eurimages. De Nederlandse speelfilm 10 Songs For Charity ontvangt €375.000. Bloody Marie ontvangt €280.000. Drie minoritaire Nederlandse coproducties: Pari, Donbass en Floating ontvangen respectievelijk €170.000, €330.000 en €150.000.

10 Songs For Charity (regie: Karin Junger, scenario: Karin Junger, Brigit Hillenius) ontvangt € 375.000 van Eurimages. De Nederlandse producent is De Productie (Annemiek van Gorp, René Goossens) in coproductie met Minds Meet (België).

Bloody Marie (regie: Guido van Driel, scenario Guido van Driel en Lennert Hillege) ontvangt € 280.000 van Eurimages. De Nederlandse producent is Family Affair Films (Floor Onrust) in coproductie met Bulletproof Cupid (België).

De Nederlands minoritaire coproductie Pari (regie en scenario: Siamak Etemadi) ontvangt een bijdrage van Eurimages van € 170.000 euro. De film is een coproductie met Griekenland, Frankrijk en Bulgarije. De Nederlandse producent is Topkapi, in coproductie met Heretic Production (Griekenland), Le Bureau Films (Frankrijk) en Chouchkov Brothers (Bulgarije).

De Nederlands minoritaire coproductie Donbass (regie en scenario: Sergei Loznitsa) ontvangt een bijdrage van € 330.000. De film is een coproductie met Duitsland, Oekraïne en Frankrijk. De Nederlandse co-producent is Graniet Film en Wild At Art in coproductie MA.JA.DE. Fiction (Duitsland), JBA Production (Frankrijk) en Arthouse Traffic (Oekraïne).

Tenslotte ontvangt ook de Nederlands minoritaire coproductie Floating (regie: Anke Blondé, Scenario: Jean-Claude van Rijckeghem) een bijdrage van Eurimages van € 150.000 euro. De film is een coproductie met België. De Nederlandse producent is Viking Film, in coproductie met A private view en Man’s Films (België).

Alle geselecteerde producties ontvingen eerder al een bijdrage van het Nederlands Filmfonds. Eurimages, het coproductiefonds van de Raad van Europa, werd in 1988 opgericht en bestaat uit 38 lidstaten. Het zet zich in voor coproductie, distributie en vertoning van de Europese film. Het Nederlands Filmfonds vertegenwoordigt Nederland in Eurimages.

In totaal kende Eurimages dit jaar € 3.229.000 toe aan projecten waar Nederland bij betrokken is. aan Eerder dit jaar ontvingen drie Nederlandse majoritaire producties: Kapsalon Romy, Jade en The Beast In The Jungle en zes minoritaire coproducties: Sisters, Outside, The Miracle Of The Sargossa Sea, Stupid Young Heart, de lange animatiefilm Bunuel In The Labyrinth Of The Turtles en de documentaire Sakawa al Europese realiseringssteun van Eurimages.

(Bron: Filmfonds)