Nederland op 14e plek wereldwijd bioscoopbezoek

maandag, 25 maart 2019

De Motion Picture Association of America heeft het 2018 THEME (theatrical and home entertainment market environment) rapport uitgegeven. In dit rapport staan allerlij statistieken en lijstjes over de internationale entertainmentmarkt in al haar facetten in 2018. Nederland staat op de veertiende plek van de boxoffice-markten buiten Noord-Amerika en Canada. In totaal hebben de Nederlandse bioscopen een kaartjesomzet van 400 miljoen dollar (ongeveer €360 miljoen) gegenereerd. De top 3 van de lijst wordt bezet door China (9 miljard dollar), Japan (2 miljard) en het Verenigd Koninkrijk (1.7 miljard).

In totaal steeg de omzet van bioscopen in 2018 naar een recordhoogte van 41,1 miljard dollar. De groei bedroeg slechts een procent.

De Motion Picture Association of America is een Amerikaanse organisatie die als doel heeft Amerikaanse films te promoten en de verkoop van de films van de bij de MPAA aangesloten studio's en producenten te stimuleren. De MPAA is tevens verantwoordelijk voor de leeftijdsadviezen en -voorschriften voor films die in Amerika worden vertoond. Zie het THEME rapport hier.