Nederlandse film sterk vertegenwoordigd op 69ste Berlinale

vrijdag, 21 december 2018

Het Internationaal Film Festival van Berlijn heeft een eerste deel van haar selectie bekend gemaakt. De Nederlandse jeugdfilm is net als voorgaande jaren prominent aanwezig in de Generation competitie.

Mijn bijzonder rare Week met Tess*, de eerste speelfilm van regisseur Steven Wouterlood, viert zijn wereldpremière in de Generation Kplus sectie. De film is een BIND Film (NL) productie in coproductie met Ostlicht Filmproduktion (DE).

Steven Wouterlood heeft met zijn eerdere werk veel prijzen gewonnen. Voor zijn korte film Alles magontving hij onder meer een Emmy Kids Award in New York en een TIFF Kids Award in Toronto, en Koningsdag (2015) werd ook bekroond met een prijs op TIFF Kids en de Juryprijs van het Chicago International Children’s Film Festival.

Mijn bijzonder rare Week met Tess vertelt het verhaal van Sam, die tijdens de vakantie met zijn familie op Terschelling vastberaden begint aan zijn zelfverzonnen alleenheidstraining. Een avontuur met de ongrijpbare Tess doet hem inzien dat je familie juist moet koesteren in plaats van ontvluchten. De film is gebaseerd op het gelijknamige en bekroonde boek van Anna Woltz.

Voor de Generation 14 plus sectie is de Nederlandse minoritaire coproductie Stupid Young Heart* van Selma Vilhunen (NL coproducent: Windmill Film) geselecteerd, die in september in Toronto zijn wereldpremière beleefde.

Daarnaast is ook de wereldpremière van Goldie, de nieuwe film van de Nederlandse filmmaker Sam de Jong, onderdeel van Generation 14plus. Sam de Jong's korte film Marc Jacobs* werd in 2014 geselecteerd voor de Short Film Competition van Berlijn en voor zijn eerste speelfilm Prins* (2015) ontving hij er een Eervolle Vermelding van de Jeugdjury. Goldie is een Amerikaanse productie.

Eerder maakte de Berlinale al de selectie van vier andere minoritaire coproducties bekend: A Tale of Three Sisters* van Emin Alper (NL coproducent: Circe Films) zal in wereldpremière gaan in de Berlinale Competition. Het Panorama programma presenteert de wereldpremières van The Miracle of the Sargasso Sea* van Syllas Tzoumerkas (NL coproducent: PRPL), Hellhole* (NL coproducent: Phanta Film) van Bas Devos en tot slot de Europese première van Alejandro Landes’ film Monos* (NL coproducent: Lemming Film), die voorafgaande aan Berlijn in wereldpremière gaat in de competitie van Sundance.

Meer selecties worden binnenkort bekend gemaakt.

De 69e editie van het Internationaal Film Festival van Berlijn vindt plaats van 7 tot en met 17 februari.

*ondersteund door het Nederlands Filmfonds

Bron: Filmfonds & EYE International