Oleg Sentsov drie maanden in hongerstaking – Oproep tot Oleg Sentsov Dag!

dinsdag, 14 augustus 2018

Ten noorden van de poolcirkel, in Ruslands gevangeniskolonie nummer 8 in Labytnangi, lijdt een man honger omdat de politiek faalt. De Oekraïense filmmaker Oleg Sentsov, die betrokken was bij de ondersteuning van de protesten van Euro Maidan in Kiev en die zich heeft verzet tegen de inlijving van de Krim door Rusland, is al meer dan 90 dagen in hongerstaking.

Zijn advocaat Dmitry Dinze meldt dat Oleg Sentsov tijdens zijn hongerstaking, die hij op 14 mei begon, inmiddels 30 kilo is kwijtgeraakt, dat hij aan bloedarmoede lijdt en een trage hartslag heeft.

Sentsov's neef Natalya Kaplan zegt: "De situatie is niet zomaar ernstig, de situatie is catastrofaal."

Drie maanden van protest van de internationale culturele wereld tegen de behandeling van Oleg Sentsov zijn zonder resultaat voorbij gegaan. Drie maanden van talrijke oproepen op alle niveaus aan president Poetin en de Russische autoriteiten om Oleg Sentsov vrij te laten, bleven zonder resultaat. De stemmen van duizenden mensen op straat in meer dan 30 landen bleven ongehoord.

Wat moet er nog meer gebeuren voordat de machthebbers eindelijk hun menselijke gezicht laten zien?

Genoeg is genoeg: laten we niet kijken hoe Oleg Sentsov sterft - laten we dinsdag 14 augustus uitroepen tot OLEG SENTSOV DAG!

Media over de hele wereld, staatshoofden, leden van nationale parlementen en van het Europees Parlement, burgers - dinsdag 14 augustus zullen zij zich samen wenden tot president Poetin met een oproep tot menselijkheid: Toon genade, laat Oleg Sentsov vrij!