Tessa Beijer en Julia Rombout winnen Filmproducenten Nederland Award 2015

woensdag, 30 september 2015

De prijs wordt jaarlijks door Filmproducenten Nederland uitgereikt om jonge veelbelovende producenten te stimuleren. De Award bestaat uit een bedrag van € 5.000,- te besteden aan een nieuwe productie.

Naast de winnaars waren Eleanora de Rijke voor My Silicone Love en Broker en Jessie Mentjox en Rogier Kramer voor Jack (a journey to fulfillment) genomineerd.

Juryleden Frank Hoeve (BALDR Film) en Laurette Schillings (Topkapi Film) waren positief verrast door het ambitieniveau dit jaar en de diversiteit aan genres. Naast comedy en sociaal drama zag de jury ook een aantal documentaires.  

Uit het juryrapport: “Deze producenten vormden samen met de regisseur al een aantal jaren een team. Alle kennis en ervaring die zij in het tweede en derde jaar samen opdeden konden ze toepassen in hun afstudeerfilm Nachtoord. Een intensieve research leidde tot de film die ze allen wilden maken waarin de gewenste urgentie niet ontbreekt. Ondanks de nodige tegenslagen zijn zij er, mede door het samenstellen van een stevige crew en een grondige pre-productie, in geslaagd de film tot een goed einde te brengen. Inmiddels is hetzelfde team reeds bezig met de ontwikkeling van een nieuw plan in samenwerking met een  professioneel productiehuis, iets wat wij van harte toejuichen.”

Filmproducenten Nederland wil door het uitreiken van de prijs jong productie talent stimuleren om inhoud te geven aan het vak van producent waarbij de producent als creatief ondernemer, motor en maker centraal staat. Genomineerden moeten duidelijk aantonen dat het vak meer is dan het regelen van zaken en het financieren van de film. Inhoudelijke kennis, sturing en betrokkenheid van eerste idee tot en met de release en festivalstrategie zijn hierbij onontbeerlijk.

Het is het achtste jaar dat de Filmproducenten Nederland Award wordt uitgereikt. Eerdere winnaars waren producenten duo Juul op den Kamp en Chris Stenger, Layla Meijman, Niek Teunissen, Wim Boven & Casper Eskes, Guusje van Deuren, Floor Houwink ten Cate & Jemima van der Tholen en Constant van Panhuys & Derk-Jan Warrink.